
Çalışanlar inovasyon yapma konusunda fırsata sahip olduklarını söylediklerinde, yapay zekayı kullanmaya hevesli olma ihtimalleri %82 oranında artmaktadır.
Global şirketler için, üretken yapay zekanın yükselişi karşısında yenilik yapma ve uyum sağlama becerisi, her sektörden liderlerin karşılaştığı çok önemli bir zorluk teşkil etmektedir.
Accenture'ın 2024 raporuna göre şirketlerin %81'i yapay zekayı kendilerini yeniden keşfetmek için ana kaldıraçlardan biri olarak görüyor olsa da bu, çalışanların da liderleriyle aynı fikirde olduğu anlamına gelmemektedir. Yaklaşık 43.000 çalışanın katıldığı Great Place To Work® anketine göre, çalışanların yalnızca %51'i işlerini iyileştirmek için yapay zekayı kullanmak konusunda heyecan duyarken, yalnızca %45'i şirketlerinin yapay zekayı kendilerine fayda sağlayacak şekilde kullanabileceğine inanmaktadır.
Çalışanların duydukları güvenin düşük olduğu şirketler yerine, çalışanların liderlerine yüksek düzeyde güven duydukları şirketler avantajlı olacaktır. Çalışanlar liderlerine güven duyduklarında, yenilik yapma ve büyüme olasılıkları çok daha yüksek olacaktır.
Great Place To Work®, çalışanların liderlerine güven duyduklarında, inovasyonun bir parçası olmak için birçok önemli fırsat yakaladıklarını söyleme olasılıklarının dört kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Güveni inşa eden deneyimler
Çalışanların liderlerine daha yüksek düzeyde güven duymalarını sağlayan deneyimler, Dünya’nın En İyi İş Yerleri™ listesinde yer alan iş yerlerini standart iş yerlerinden ayıran deneyimlerle aynıdır.
Dünyanın neresinde yaşadığınıza bağlı olarak, farklı deneyimler liderlerinize güven duyma olasılığınızı etkilemektedir.
Asya'da en büyük farkı yaratan unsur, çalışanların liderlerinin kendilerini bir çalışandan daha fazlası olarak önemsediklerini hissetmeleriydi. Çalışanlar, liderlerinin iş dışındaki yaşama dair hedef ve isteklerinin yanı sıra şirkete yaptıkları katkıları da önemsediklerini hissettiklerinde, liderlerine %42 oranında daha fazla güven duyuyorlardı.
Avrupa'da, temel şirket değerlerine bağlı ve iş etiğine saygılı liderlere sahip olmak, çalışanların liderlerine güven duyma olasılığını %107 oranında artırmıştır. Latin Amerika'da, yönetimden beklentilerin net olması çalışanların liderlerine güven duyma olasılığını %60 oranında artırmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da adil terfi uygulamaları çalışanların liderlerine güven duyma olasılığını %59 oranında artırmıştır. Adil terfiler, Afrika'daki çalışanların liderlerine güven duyma olasılığını da %67 oranında artırmıştır.
Tüm bu deneyimler nedeniyle, Dünya’nın En İyi İş Yerleri listesinde yer alan şirketler standart iş yerlerinden önemli ölçüde daha iyi performans göstermektedir.
Listede yer alan şirketlerde, standart bir iş yerine kıyasla %55 oranında daha fazla çalışan, liderlerinin kendilerini iş yerinin bir çalışanı olarak sahip oldukları değerin ötesinde önemsediğini ve %48 oranında daha fazla çalışan da liderlerin şirketlerinin değerlerini benimsediğini belirtmiştir.
Standart bir iş yerinde çalışanların yarısından daha azı terfilerin adil bir şekilde yapıldığını söylerken, Dünya’nın En İyi İş Yerleri’nde bu oran %60'tır.
Çalışanlar inovasyona dahil olduğunda yapay zekaya duyulan heyecan artmaktadır.
Çalışanları inovasyonun bir parçası olmaya yönelten deneyimler, üretken yapay zeka gibi yeni teknolojilere hızla adapte olmaya çalışan şirketler için çok değerlidir.
Çalışanlara yapay zeka konusunda bir eğitim verildiğinde, çalışanların yapay zeka araçlarını kullanmaya yönelik heyecan duyma olasılıkları daha yüksek olmaktadır. Çalışanları sadece yapay zekanın riskleri ve faydaları ile tanıştırdığınızda, rollerinde yapay zekayı kullanmak için heyecan duyma olasılıkları üç kat daha fazla olmaktadır.
Harika iş yerleri, tüm çalışanlara açık öğrenme fırsatları sunan ve tüm iş gücünü şirketin performansını ve başarısını artıracak fikirlere katkıda bulunmaya teşvik eden bir inovasyon kültürü yaratmaktadır. Çalışanlar yenilikçi olmak için çok sayıda anlamlı fırsata sahip olduklarını söylediklerinde, yapay zekayı kullanmak için heyecan duyma olasılıkları da %82 oranında artmaktadır.
Çalışanların duydukları heyecan, şirketlerin yeni yapay zeka araçlarını benimserken karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerinde büyük bir fark yaratabilir. Dünya’nın En İyi İş Yerleri listesinde yer alan şirketler, çalışanların yapay zekaya nasıl dahil edileceğine dair net örnekler sunmaktadır.
Listenin 10. sırasında yer alan Salesforce çalışanları, Trailhead platformunda ‘‘İşletmeler için Yapay Zeka’’, ‘‘Yapay Zekanın Sorumlu Bir Şekilde Oluşturulması’’ ve ‘‘Müşteri Hizmetleri için Yapay Zeka’’ gibi oturumlar da dahil olmak üzere çeşitli öğrenme modüllerine erişebilmektedir. Şirket ayrıca, müşterilerle ‘‘bir milyon yapay zeka konuşması’’ yapmak üzere şirket içi bir görev oluşturarak, her çalışanın bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmasının ve katılım göstermesinin önemini vurgulamıştır.
Listenin 21. sırasında yer alan ServiceNow'da çalışanlar, yapay zeka da dahil olmak üzere çeşitli konular hakkında bilgi edinmek için ‘‘frED’’ adlı bir öğrenme platformunu kullanabilmektedir. ServiceNow platformu üzerine inşa edilen ve yapay zeka analizleriyle desteklenen platformun geliştirilmesinde yaklaşık yarım düzine ekip doğrudan yer alarak başarılı bir lansman için önemli geri bildirimler sunmuştur. Çalışanların %65'inden fazlası lansmandan sonraki ilk dört hafta içinde frED'i kullanmıştır.
Yapay zeka ve ESG
Çalışanların yenilikçi olmalarını ve yapay zeka becerilerini geliştirmelerini sağlayan projeler, şirketteki çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) algısı üzerinde de güçlü bir etkiye sahip olabilmektedir.
Great Place To Work®, çalışanların yapay zeka araçlarını kullanmak üzere eğitildiklerini bildirdiklerinde, şirketlerinin çevreye fayda sağlayan kararlar aldığını %47 oranında daha fazla hissettiklerini ve şirketlerinin kararlarının topluma fayda sağladığını %27 oranında daha fazla ifade ettiklerini ortaya koymuştur.
Listenin 6. sırasında yer alan Accenture'da çalışanlar, ‘‘Sürdürülebilirlik İnovasyon Meydan Okuması’’ gibi inovasyon etkinliklerine ve meydan okumalara geniş çapta katılmaya davet edilmektedir. Organizasyonun farklı birimlerinden çalışanlar, Hindistan'daki bir ekip tarafından geliştirilen ve araştırmacıların yapay zeka örüntü tanıma yazılımıyla mangrov ormanlarını restore etmelerine ve korumalarına yardımcı olan Mangrovera.ai gibi araçlar ile yarışmıştır.
Güvenilir liderler, inovasyonun kilidini açar ve iş performansını artırır. Ayrıca, yapay zekanın benimsenmesi ve işin geleceği konusunda bulmacanın çok önemli bir parçasıdırlar.